Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego, 2 jajka, czerstwa bułka, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, bułka tarta, sos pomidorowy, puszka zielonego groszku.
Jak przyrządzić?
Mięso przygotowujemy jak na mielone, łącząc z namoczoną w mleku bułką, jajkami, startymi na tartce cebulą i czosnkiem. Wyrabiamy niewielkie kulki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Olej ze smażenia wlewamy do sosu pomidorowego, dodajemy sól, pieprz, drobno pokrojony czosnek. Wkładamy mięsne kulki i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu ok. 10 min. Pod koniec duszenia dodajemy odsączony groszek.
Jak podawać?
Podajemy z ryżem lub spaghetti.
Uwagi:
Sos pomidorowy może być gotowy, jednak najlepszy jest domowej roboty. W tym celu będziemy potrzebować ok. 8 dorodnych pomidorów, czosnku, cebuli, kostki bulionowej, oleju, soli i pieprzu. Ja kroję pomidory na ćwiartki, a potem miksuję je z czosnkiem i cebulą - można użyć sokowirówki, tak by otrzymać z tego sok. Potem duszę to ok. 15 min na małym ogniu z kostką bulionu. Kto lubi - może dodać parę listków bazylii pod koniec duszenia. Taki sos można dać do spaghetti bez żadnych innych dodatków lub z parmezanem. Pycha!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | ida |