Albondigas, czyli kulki z mielonego mięsa

Przepis kulinarny

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego, 2 jajka, czerstwa bułka, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, bułka tarta, sos pomidorowy, puszka zielonego groszku.

Jak przyrządzić?

Mięso przygotowujemy jak na mielone, łącząc z namoczoną w mleku bułką, jajkami, startymi na tartce cebulą i czosnkiem. Wyrabiamy niewielkie kulki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Olej ze smażenia wlewamy do sosu pomidorowego, dodajemy sól, pieprz, drobno pokrojony czosnek. Wkładamy mięsne kulki i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu ok. 10 min. Pod koniec duszenia dodajemy odsączony groszek.

Jak podawać?

Podajemy z ryżem lub spaghetti.

Uwagi:

Sos pomidorowy może być gotowy, jednak najlepszy jest domowej roboty. W tym celu będziemy potrzebować ok. 8 dorodnych pomidorów, czosnku, cebuli, kostki bulionowej, oleju, soli i pieprzu. Ja kroję pomidory na ćwiartki, a potem miksuję je z czosnkiem i cebulą - można użyć sokowirówki, tak by otrzymać z tego sok. Potem duszę to ok. 15 min na małym ogniu z kostką bulionu. Kto lubi - może dodać parę listków bazylii pod koniec duszenia. Taki sos można dać do spaghetti bez żadnych innych dodatków lub z parmezanem. Pycha!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćśredni
Porcje4-5
Kalorycznośćśrednia
Autorida

Albondigas, czyli kulki z mielonego mięsa: Podobne przepisy

Albondigas, czyli kulki z mielonego mięsa: wypróbuj również

Powiązane Tematy