Składniki:
6 cebul, ząbek czosnku, 3 serki topione, kostka rosołowa, kawałek sera żółtego i kawałek sera żółtego wędzonego, papryka mielona słodka, tymianek, pieprz ziarnisty kolorowy, listki laurowe, ziele angielskie, oliwa.
Jak przyrządzić?
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę i wciskamy w to czosnek za pomocą praski. Po chwili przypiekania i przesmażania zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i dusimy ok. 10-15 minut, po czym przekładamy do garnka, zalewamy wodą, wrzucamy kostki rosołowe (jedną na pół litra wody), kilka ziaren kolorowego pieprzu i ziela, kilka listków laurowych i gotujemy. Kiedy się zagotuje, dodajemy serki topione pokrojone w kostkę i gotujemy jeszcze, aż się serki rozpuszczą. Na koniec obficie posypujemy to wszystko papryką i tymiankiem, a przed podaniem do każdego talerza/miski ucieramy trochę sera żółtego i wędzonego. Warto uprzednio wyjąć liście i ziele, żeby się po łyżce nie pałętało.
Uwagi:
Zupa na zimę, bo rozgrzewa wybornie i sycąca też jest szalenie, przez przyjaciół zżerana z rozkoszą, przeze mnie zresztą też.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Autor | krewetka |