Składniki:
1 kg cebuli, 1/2 kostki masła, 1 łyżka vegety, 1 płaska łyżka mąki, gotowy groszek ptysiowy lub grzanki, ser żółty starty (gouda)
Jak przyrządzić?
W średnim garnku rozpuścić masło, następnie dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć (może się trochę przyrumienić, ale nie spalić). Garnek przykryć i dusić cebulę, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Trwa to ok. 20-30 minut. Do uduszonej cebuli dodać łychę vegety i mąki i mieszając, dusić ok 5 minut, po czym dolać ok. 1 litra wody i zmiksować całość (lub przetrzeć przez sito). Gdy za gęsta, dolać wody i doprawić jeszcze vegetą do smaku. Wlewać na talerz gorącą, posypać serem i groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego!!!
Uwagi:
Cebula może być pokrojona grubo, byle jak, aby szybko, żeby za długo nie płakać.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Autor | joolkaa |