Składniki:
5 dużych dojrzałych pomidorow, 500 ml wody, 2 łyżki masła, 1 duża cebula (posiekana w plastry), 1 ząbek czosnku (zmiażdżony), 2 łyżeczki zmielonej kolendry, 2 łyżeczki zmielonego kminku rzymskiego, 0,5 łyżeczki kopru włoskiego, 2 liście laurowe, 1 zielone chili (pokrojone w plasterki), 350 ml śmietanki kokosowej, 240 g mrożonego zielonego groszku, 1 łyżka cukru, 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
Jak przyrządzić?
Na małym ogniu gotować pomidory, aż będą bardzo miękkie, potem zmiksować pomidory i płyn w mikserem. Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek, smażyć na średnim ogniu, aż będą miękkie. Dodać kolendrę, kminek, koperek, liście laurowe i chili. Smażyć 1 minutę.Dodać śmietankę kokosową i pomidorowe puree, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać groszek i gotować, aż zmięknie. Wyjąć listki laurowe, dodać cukier i miętę, przyprawić zielonym pieprzem.
Jak podawać?
Podawać z grzankami czosnkowymi.
Uwagi:
Potrawa kuchni indyjskiej.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Agaszi |