Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka,
sól, pieprz, curry,
chrzan tarty,
śmietana 22%,
szczypiorek
Jak przyrządzić?
Pierś kurczaka umyć i pokroić wzdłuż na 2-3-cm grubości paski. Natrzeć solą i pieprzem - można dla podkreślenia smaku dodać odrobinę curry. Piersi kurczaka gotować koniecznie na parze przez około 15 min. Sos: Śmietanę przelać do małego naczynia i wymieszać z chrzanem - na 150 g smietany dwie łyżki chrzanu - doprawić do smaku solą i pieprzem - podgrać i doprowadzić do wrzenia - dolać odrobinę wody, tak aby sos nie był za gęsty.
Potrzebne przybory:
łyżka, miseczka, parowar
Jak podawać?
Ułożyć polędwiczki na talerzu, polać sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Sylwia |