Składniki:
2 kg cukinii, 300 g cebuli, 3 łyżki margaryny, 200 g tartej bułki, 250 ml mleka, 6 jajek, 400 g szpinaku, 30 g masła, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty, kilka listków estragonu, margaryna do smarowania formy, listki świeżej mięty do przybrania
Jak przyrządzić?
Cebulę obrać i pokroić na cienkie talarki. Tartą bułkę namoczyć w ciepłym mleku. Cukinię opłukać i pokroić na talarki grubości 5-6 mm. Zioła opłukać i posiekać. Czosnek obrać i posiekać. Cebulę i cukinię podsmażyć do miękkości na margarynie. Rozdrobnić widelcem, dodać odciśniętą bułkę, jajka, zioła, przyprawić solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową.Szpinak opłukać, usunąć grubsze łodyżki i podsmażyć na margarynie mieszając, aż powstanie masa. Przyprawić czosnkiem i solą.Formę pasztetową wysmarować grubo margaryną, ułożyć połowę masy z cukinii, na nią położyć warstwę szpinaku i pozostałą masę z cukinii. Formę przykryć natłuszczoną folią aluminiową, wstawić do gorącej kąpieli wodnej. Piec w nagrzanym do temp. 170 stopni piekarniku przez 1,5 godziny. Po upieczeniu formę odkryć, ostudzić, po czym wstawić do lodówki na całą noc. Pasztet podawać pokrojony na plastry.
Jak podawać?
Pasztet podawać pokrojony na plastry, przybrać listkami świeżej mięty.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8-10 |
Autor | pchelka |