Składniki:
ryż lub makaron w zależności od tego, co bardziej lubimy,
kalafior bądź brokuły jak wyżej,
cebula,
marchew,
seler,
papryka czerwona,
ziemniaki,
zielona fasola szparagowa,
cukinia,
mleko,
ser zółty,
masło,
śmietana,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, bazylia, vegeta
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki warzywne posiekać, najlepiej w jakimś mikserze. Z wyjątkiem cebuli. Zwórcie uwagę, żeby nie były za bardzo posiekane. Wszystkie warzywa ugotować na parze. Ryż (makaron) ugotować z odrobiną oliwy. Cebulę podsmażyć. Ugotowane warzywa połączyć z cebulą i przyprawami. Układać na przemian z ryżem w żaroodpornym naczyniu. Piekarnik nagrzać do 200-220 st. C. Masło rozgrzać i wymieszać z mlekiem i śmietaną. Pod koniec dodać starty żółty ser. Zapiekankę polać sosem i wstawić do piekarnika na około 30 minut.
Potrzebne przybory:
Nóż, składniki i odrobina wiary w siebie
Jak podawać?
Potrawę podawać najlepiej do salaretek.
Uwagi:
Zamist sosu dobrym rozwiązniem jest rówież keczup, zapiekanka jest na tyle osób, ile warzyw i ryżu (makaronu) dodamy.Jeść najlepiej zaraz po wyjęciu z piekarnika.Do tego winko wytrawne białe.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | DarkDevil |