Składniki:
1/2 kg fasolki szparagowej zielonej świeżej lub mrożonej, 1 duża cebula, 250 ml śmietany, 2 łyżki oleju, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Fasolkę obgotować w osolonej wodzie, żeby była nie zbyt mięka, na oleju obsmażyć cebulę, lecz jej nie rumienić, włożyć obgotowaną fasolkę i gotować około 5 minut. Dodać śmietanę, sól, pieprz. Zagotować.
Jak podawać?
Podawać z ziemniakami i sztuką mięsa lub danie samodzielne do pieczywa.
Uwagi:
Smaczniejsza, gdy dodamy świeżo zmielony pieprz i gęstą kwaskową śmietanę. Należy również pilnować, aby fasolka nie rozgotowała się podczas obgotowywania. Zyczę smacznego.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Barbara |