Składniki:
ryż - 2 torebki, ananas - 1 puszka, pierś kurczaka ok. 450 g, jogurt naturalny ok. 150 g, kukurydza - 1 puszka, papryka - średnia czerwona i średnia zielona, przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
Jak przyrządzić?
Ryż gotujemy na parze w najniższej komorze ok. 30 min w 300 ml wody. Pierś kurczaka gotujemy w wyższej komorze ok. 20 min. Po ugotowaniu ryż ugniatamy widelcem, kurczaka kroimy w kostkę. Podobnie kroimy plastry ananasa i paprykę. Całość mieszamy łyżką, doprawiamy do smaku i dodajemy jogurt. Po wymieszaniu całości odstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.
Uwagi:
Aby skrócić czas gotowania kurczaka o kilka minut, pierś można pokroić przed gotowaniem w paski. Ryż (najlepiej biały, długoziarnisty) należy umyć przed gotowaniem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | ja219 |