Składniki:
1/2 kg krewetek,
sok z połówki cytryny,
pieprz,
sól,
oregano,
czosnek,
szklanka białego wytrawnego wina,
3 marchewki,
mały kalafior,
kilka różyczek brokułów,
świeża pietruszka,
kilka liści kapusty pekińskiej
Jak przyrządzić?
Płuczemy i oczyszczamy krewetki, następnie skrapiamy je sokiem z cytryny, wymieszanym z pieprzem, solą, oregano i czosnkiem. Pozostawiamy na 30 min. Warzywa myjemy, marchewkę obieramy ze skórki, brokuły i kalafior dzielimy na różyczki.Duży garnek wypełniamy na 2-3 cm wrzącą wodą i winem.Na specjalnym, metalowym sitku układamy liście kapusty pekińskiej, krewetki, warzywa i świeże listki pietruszki. Gotujemy 13-15 minut.
Potrzebne przybory:
Duży garnek, sitko do gotwania na parze.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Autor | Asiula |