Składniki:
Jedna cała karkówka bez kości i możliwie mało tłusta,
słoik chrzanu naturalnego, bezoctowego, może być utarty z jabłkami,
2 jajka surowe, 2 jajka ugotowane "na twardo",
sok z całej cytryny,
0,5 kg surówki z białej kapusty,
2 łyżki kaszki manny, 1 łyżka mąki,
przyprawy do mięsa wieprzowego (możliwie nie używać soli),
pierz, papryka, może być chili (jak kto lubi i może),
surowe śliwki (takie do zaprawy, czyli niezbyt dojrzałe).
Jak przyrządzić?
Na odpowiednim blacie kuchennym "rozbić" mięso karkówki,posypać przyprawami, wysmarować chrzanem.Jajka na twardo zetrzeć na tarce, wymieszać z surówką, kaszka, mąką, sokiem z cytryny i wbitymi dwoma surowymi jajkami (można do smaku powstały farsz odrobinę dosolić).Cały farsz rozsmarować na mięsie.Ułożyć wzdłuż rozbitego mięsa (z jednej strony) połówki śliwek i od tej właśnie strony zwinąć mięso. Trzeba je gęsto obwiązać, następnie wstawić do piekarnika i podlać wodą. Musi początkowo być rolada w 1/4 zanurzona. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 2 godzin. Można dopuścić na krótko do wypieczenia się wody, wtedy rolada się pięknie przyrumieni. Pod koniec pieczenia z lekka polewać wodą. Można podawać z sosami różnymi, ale najlepiej na bazie powstałego z pieczenia mięsno-warzywnego sosu, zdejmując uprzednio z niego wypieczony tłuszcz. Rolada smaczna także na zimno do każdego pieczywa. Smacznego.
Jak podawać?
Na ciepło i na zimno, krojąc plastry, można z sosami, najlepiej z młodymi ziemniaczkami posypanymi pietruszką. Nie trzeba innych warzyw. Można przybrać połówkami bardziej dojrzałych śliwek.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 15 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 40 zł |
Autor | Baja |