Składniki:
brokuły 0,5 kg,
ziemniaki 0,25 kg,
pomidory 0,25 kg,
2 ząbki czosnku,
bazylia,
sól - duża szczypta,
pieprz - wg uznania,
jogurt (mały kubek),
łyżeczka musztardy
Jak przyrządzić?
Do garnka do gotowania na parze wkładamy warstwami podzielone na małe różyczki brokuły, pokrojone w plasterki ziemniaki i obrane ze skórki pomodory. Zamykamy garnek, dusimy wszystko na parze około godziny, aż zmiękną zimniaki...Z pozostałych składników przygotowujemy sos,czyli:do roztrzepanego jogurtu dodajemy łyżeczkę musztardy, rozgnieciony czosnek, bazylię, pieprz i sól - do smaku, pamiętając jednak o tym, że potrawa w garnku nie jest wogóle przyprawiona, więc sos musi mieć dość intensywny smak... Sos odstawiamy przykryty do lodówki, aby "przeszedł".Kiedy warzywa będą już miękkie, wykładamy na talerze (jeśli się uda - warstwami), polewamy przygotowanym sosem i... smacznego.Wystarcza na obiad dla 2-3 osób.
Potrzebne przybory:
garnek do gotowania na parze,praska do czosnku (lub dużo cierpliwości przy jego rozgniataniu),nóż, deska do krojenia
Jak podawać?
Jeszcze gorącą, rozłożoną już na talerzach i polaną sosem.
Uwagi:
Brokuły najlepiej świeże, nie mrożone. Jeśli będą mrożone, proszę je rozmrozić i odsączyć... Inaczej potrawa robi się strasznie mokra.Jesli ktoś nie może żyć bez mięsa lub obiad bez niego to nie obiad, to najlepiej smakuje z piersią kurczaka grillowaną w folii lub duszoną w odrobinie wody, przyprawioną solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią i ostrą papryką! Jeśli ktoś lubi, to marynowaną w miodowej zalewie...
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | niska (jeśli bez mięsa) |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Agnieszka Pielok |