Składniki:
500 g mąki tortowej, 500 g warzyw (mrożonych lub świeżych), 3 łyżki oleju, odrobina soli, odrobina cukru (do drożdzy), 50 g drożdzy, 200 g piersi z kurczaka, bazylia i oregano świeże,200 ml piwa jasnego, przyprawy: curry, pieprz, papryka, sól, czosnek granulowany, bazylia, oregano.
Jak przyrządzić?
Piersi z kurczaka namoczyć w piwie (jasnym) w przyprawach (curry, papryka, pieprz, odrobina soli, czosnek), moczyć około 1 godziny. Następnie przygotować warzywa (jeżeli mrożone, to najpierw rozmrozić). Mięsko po marynowaniu ułożyć na środkowej półeczce parownika, warzywa zaś na półce wyżej.Ciasto:Drożdze rozmieszać z ciepłą wodą oraz odrobiną cukru, poprószć zaczyn odrobiną mąki i odstawić na parę minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu rozczyn połączyć z pozostałą ilością mąki, dodać 2 łyżki oliwy, do ciasta można dodać suszonej bazylii i oregano, następnie wyrobiać ciato tak długo, aż nie zacznie odchodzić od rąk. Następnie rozwałkować na płaski placek.Po około 20 minutach można wyjąć mięsko i warzywa z parownika, należy chwilę poczekać, by produkty te ostygły, następnie pokroić mięso w kostkę i wymieszać z warzywami i z świeżymi listkami bazylii i oregano. Ułożyć nadzienie na środku wyrobionego placka i zawijamy w rulonik (tak jak naleśnik) boki placka sklejamy. Kulebiak wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na około 20 minut (aż się nie zarumieni ciasto), na blachę posmarowaną 1 łyżką oliwy. Po upieczeniu możemy podawać kulebiak na ciepło polanego sosem np. grzybowym lub na zimno.Smacznego
Potrzebne przybory:
miska (do wyrobienia ciasta), parownik, piekarnik
Uwagi:
Jeżeli chcemy, aby ciasto kulebiaka ładnie wyrosło, możemy po wyrobieniu ciasta odstawić na chwilę do wyrośnięcia, a po wyrośnięciu ponownie wyrobić.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | 250 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Maciej |