Składniki:
rybka panga 2 sztuki, kilka gałązek koperku, 6 cząstek brokułów, 3 średnie marchewki, puszka zielonego groszku, 1 cytrynka, kilka listków świeżych ziół lubczyku, kilka ziarenek pieprzu, 2 lampki białego wina - może być martini bianco z kostką lodu i oliwką
Jak przyrządzić?
Rybkę nacieramy cytrynką, posypujemy pieprzem i kładziemy na nią kilka listków lubczyku i gałązki kopru. W drugim pojemniczku kładziemy obraną i pokrojoną w paseczki marchewkę, układamy cząstki brokułów, posypujemy groszkiem z puszki, oczywiście po odsączeniu wody. Wszystko gotujemy na parze, aż rybka będzie miękka, czyli ok. 30 minut, jeśli warzywka będą miękkie można je wcześniej wyjąć aby troszkę ostygły.
Jak podawać?
Potrawę podawać na talerzu, kładąc smakowitą rybkę, a obok gotowane warzywka. Lubczyk doda pikanterii i zapewni miłosne doznania. Najlepiej jeść potrawę z ukochaną osobą przy nastrojowej muzyce i świecach.
Uwagi:
Winko schłodzić i podawać do gotowej potrawy z lodem i oliwką.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Katarzyna |