Składniki:
Kalafior, brokuły, marchewka, ziemniaczki - ilość w zależności ile kto chce.
Sos beszamelowy - gotowy do kupienia lub do zrobienia samemu,
20 dag sera żółtego - najlepiej parmezanu
Jak przyrządzić?
Warzywa umyć, pokroić i podgotować.Przygotowac beszamel z 2 łyżeczkami gałki muszkatołowej.Odcedzić warzywa.Warzywa włożyć do żaroodpornego naczynia, zalać sosem i posypać serem.Włożyć do wcześniej rozgrzanego piekarnika do temp 180 st. C.Piec ok. 20 minut lub dopóki ser się nie podpiecze.
Potrzebne przybory:
żaroodporne naczynie
Jak podawać?
Jak się chce - pełna dowolność, może to być jako dodatek do mięsa lub jako danie główne.
Uwagi:
Do garnka z warzywami najpierw włożyć marchew i ziemniaki, bo one potrzebują najdłużej się podgotować!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Monika |