Składniki:
2 ananasy,
5 czubatych łyżek miodu,
2 laski wanilii,
laska cynamonu, kieliszek rumu,
10 łyżek brązowego cukru, 5 łyżek mąki,
10 dag pudru migdałowego (czyli zmielone płatki migdałowe),
1/2 kostki masła
Jak przyrządzić?
Obierz ananasy, nie zostawiając żadnych oczek. Pokrój ananasy na kawałki wielkości małych frytek.Na patelni rozgrzej miód. 2 laski wanilii rozkrój i wyjmij nożem nasionka. Zetrzyj cynamon i tak starty dodaj z nasionkami do miodu. Smaż ananas kilka minut w miodzie waniliowym. Wlej rum i podpal go na patelni z ananasem.Wsyp do miski cukier, mąkę, puder migdałowy, wymieszaj i dodaj masło. Wyrób ciasto.Do żaroodpornego naczynia włóż pojedynczą warstwę ciepłych ananasów. Rzucaj na nie niewielkie kawałki kruszonki.Tak przygotowane crumble włóż na 25 min do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Uwagi:
Crumble to angielski deser - ananas z kruszonką. Polega na tym, że miękkie owoce (niekoniecznie ananasy) pokrywa się grudkami słodkiego, kruszonego ciasta. Jest pyszny na ciepło.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | ola |