Składniki:
ok. 500 g obranej i pokrojonej w dość cienkie plastry marchwi, 2 łyżki masła lub margaryny, łyżka oleju, duża obrana i pokrojona cebula (najlepiej czerwona), rozgnieciony ząbek czosnku, ok. 200 g pokrojonego ananasa z puszki, kilka łyżek soku z ananasa, sól i pieprz, zioła prowansalskie, majeranek lub świeże zioła, np. bazylia
Jak przyrządzić?
Marchew blanszować przez kilka minut, następnie dokładnie odcedzić. Masło rozgrzać na patelni z grubym dnem, dodać cebulę, czosnek, przyprawy i smażyć na dużym ogniu przez dwie minuty, aż zaczną się lekko złocić, po czym odstawić. Marchew podgotować nieco na parze. Wyłożyć na półmisek, następnie cebulę z przyprawami i sok z ananasa. Tuż przed podaniem można posypać świeżymi ziołami.
Jak podawać?
najlepiej na podgrzanym półmisku
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Agacica |