Składniki:
szklanka ryżu o okragłuch, krótkich ziarnach,
7-8 łyżek octu ryżowego,
sos sojowy,
4 łyżki cukru,
4 listki nori (prasowane algi morskie),
pasta wasabi (zielony, japoński odpowiednik chrzanu),
imbir marynowany.
Składniki nadające kolor:
łyżka soku z buraków,
łyżeczka kurkumy,
łyżka soku ze szpinaku.
Składniki do wyboru:
świeży ogórek,
marchewka,
łosoś wędzony,
2 jajka,
szynka,
krewetki
Jak przyrządzić?
Wypłukany ryż ugotować na parze badź w garnku w proporcji 1:1 z wodą. Ryż wrzucić do zimnej wody. W momencie wrzenia przykryć pokrywką. Gotować na maleńkim ogniu przez 10 minut, następnie odstawić na ok. 20 minut, nie zdejmując pokrywki.Ocet wymieszać z cukrem i łyżeczką sosu sojowego, podzielić na 3 części. W jednej rozmieszać kurkumę, w drugiej sok z buraków, w trzeciej sok ze szpinaku. Ryż podzielić na 3 części i do każdej z nich dodać sporządzone kolorowe mieszanki. Wymieszać delikatnie, by nie uszkodzić ziaren, do momentu aż ryż uzyska jednolity - czerwony, zielony oraz zółty kolor. Wyłożyć ryż na talerze, ostudzić.Pokroić w cienkie paski składniki do wyboru, z wyjątkiem jajka.Jajka wymieszać z 2 łyżeczkami cukru i szczyptą soli. Wylać odrobinę na patelnię (tak żeby przykryło dno). Jak stężeje, złożyć na pół, w puste miejsce dolać mieszaniny. Powtórzyć operację składania, dopóki nie skończy się masa jajeczna. Taki warstwowy omlet odstawić do wystudzenia. Pokroić w paski.Na bufecie położyć matę bambusową. Połozyć na niej listek nori. Rozprowadzić ryż na 2/3 powierzchni nori, warstwą ok. 0,5 cm. W poprzek nori, na środku ryzu, rozsmarowac cienki pasek wasabi. Położyć na nim sładniki do wyboru, tak by tworzyły kontrast z kolorem ryżu. Całość zwinąć w rulonik za pomocą maty bambusowej. Pokroić w plasterki.
Potrzebne przybory:
mata bambusowa,drewniana łyżka,ostry nóż
Jak podawać?
Podawać z ustawionymi obok miseczkami z sosem sojowm i marynowanym imbirem. Do dekoracji można umieścić obok plasterków sushi również odrobinę pasty wasabi.
Uwagi:
Należy pamiętać, by ryżu nie mieszać metalowymi łyżkami. Do pokrojenia sushi używamy bardzo ostrego noża.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 50 zł |
Autor | Aeishline |