Składniki:
ok. 50 dag fileta z łososia,
2 szklanki esencjonalnego wywaru z warzyw,
2 łyżki soku z cytryny,
łyżka oleju,
łyżka przyprawy do ryb,
pieprz
Jak przyrządzić?
Rybę podzielić na 4 równe kawałki, starannie usunąć ości. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryb i pieprzem. W garnku do gotowania na parze zagotować wywar. Na natłuszczonej perforowanej wkładce ułożyć kawałki łososia i przykryć je natłuszczoną folią aluminiową. Umieścić wkładkę w garnku i przykryć pokrywką. Gotować 3-4 min, po czym odwrócić rybę i gotować jeszcze 5 min. Podawać z sosem czosnkowym, ziemniakami pieczonymi lub z wody i surówką z jabłka i pora.
Potrzebne przybory:
Pęseta naprawdę może się przydać, ale da się obejść bez niej.
Jak podawać?
Podawać z sosem czosnkowym, ziemniakami pieczonymi lub z wody i surówką z jabłka i pora.Smacznego!Pozdrawiam mocno mocno!
Uwagi:
Ości najlepiej usuwać pęsetą :)Nie można zapraszać gości, ponieważ tą potrawą nie będziesz się chciał/a dzielić z nikim :D (kęs dla sympatii można dać :D:D)Nie wymyśliłam przepisu całkiem sama, ale go wypróbowałam (moja ulubiona potrawa) i nie mogę się owym przepisem nie podzielić z nikim, gdyż każdy zasługuje na odrobinę nieba w gębie!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | OLA :) |