Łosoś gotowany na parze (autor OLA :)) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

ok. 50 dag fileta z łososia,
2 szklanki esencjonalnego wywaru z warzyw,
2 łyżki soku z cytryny,
łyżka oleju,
łyżka przyprawy do ryb,
pieprz

Jak przyrządzić?

Rybę podzielić na 4 równe kawałki, starannie usunąć ości. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryb i pieprzem. W garnku do gotowania na parze zagotować wywar. Na natłuszczonej perforowanej wkładce ułożyć kawałki łososia i przykryć je natłuszczoną folią aluminiową. Umieścić wkładkę w garnku i przykryć pokrywką. Gotować 3-4 min, po czym odwrócić rybę i gotować jeszcze 5 min. Podawać z sosem czosnkowym, ziemniakami pieczonymi lub z wody i surówką z jabłka i pora.

Potrzebne przybory:

Pęseta naprawdę może się przydać, ale da się obejść bez niej.

Jak podawać?

Podawać z sosem czosnkowym, ziemniakami pieczonymi lub z wody i surówką z jabłka i pora.Smacznego!Pozdrawiam mocno mocno!

Uwagi:

Ości najlepiej usuwać pęsetą :)Nie można zapraszać gości, ponieważ tą potrawą nie będziesz się chciał/a dzielić z nikim :D (kęs dla sympatii można dać :D:D)Nie wymyśliłam przepisu całkiem sama, ale go wypróbowałam (moja ulubiona potrawa) i nie mogę się owym przepisem nie podzielić z nikim, gdyż każdy zasługuje na odrobinę nieba w gębie!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Trudnośćprosty
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt15 zł
AutorOLA :)

Łosoś gotowany na parze (autor OLA :)): Podobne przepisy

Łosoś gotowany na parze (autor OLA :)): wypróbuj również

Jak gotować na parze?

... na nowo niektóre dobrze znane potrawy. Zwolennicy gotowania na parze twierdzą ponadto, że dania przyrządzone w ten sposób posiadają całe bogactwo smaku, które jest znacznie mniej uboższe po upieczeniu ... albo usmażeniu. Warto zatem choćby dla ...

dawno temu

Gotowanie na parze – dlaczego warto?

... Gotowanie na parze jest coraz bardziej popularne. I nic dziwnego – potrawy przyrządzane w parowacze nie tylko są zdrowsze, ale i smakują o niebo lepiej niż smażone czy duszone. Dlaczego warto gotować ... na parze? Jakie korzyści z takiej kuchni ...

dawno temu

Sposób na smażonego łososia

... , ale jednocześnie wygląda bardzo wykwintnie, więc z powodzeniem możesz serwować je podczas obiadu z teściami. Jeśli chcesz, by łosoś był bardziej dietetyczny, możesz też ugotować go na parze. ... Smażony łosoś to prawdziwa gratka dla ...

dawno temu

Sos do łososia

... Sałatka z łososiem, płaty łososia na kanapkach, łosoś gotowany na parze, w końcu zupa rybna z łososiem – to tylko niektóre z najczęściej jadanych propozycji, w których główną rolę odgrywa ... ta wyśmienita ryba. W ostatnim czasie na pewno ...

dawno temu

Jajecznica na parze

... Gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania potraw, gdyż gotując w parowarze lub kąpieli wodnej zachowujemy większość składników odżywczych produktów. Dziś przepis na jajecznicę, oczywiście przyrządzoną na parze. ... ...

dawno temu

Duszony łosoś

... Bezspornie łosoś uznawany jest za jeden z najzdrowszych gatunków ryb. Zawiera uzdrawiające tłuszcze i co ważne, obala mit dotyczący zdrowego jedzenia. Smaczne i zdrowe może iść w parze, a na dowód przepis na duszonego łososia z jabłkiem i ...

dawno temu

Ryba na parze, czyli danie z parowaru

... najbliższych. Przepisy na parowar nie są zbyt skomplikowane, więc naprawdę warto w niego zainwestować i skrócić czas gotowania o połowę. Zacznijmy od czegoś prostego. Co powiecie na rybę na parze z ziemniaczkami, cukinią i aromatycznymi ziołami? ...

dawno temu

Przepis na łososia - z parowaru w sosie pomarańczowym

... Przepis na łososia z parowaru to prawdziwy hit. Nie dość, że danie jest bardzo zdrowe, trzeba pamiętać, że ta ryba to prawdziwy „wymiatacz” tłuszczu i cholesterolu, to jeszcze bardzo smaczne. Wystarczy to sobie wyobrazić: łosoś w sosie ...

dawno temu

Karp i slow food idą w parze!

... smakowanie. Dietetycy są zgodni – to właśnie potrawy gotowane i duszone zawierają najmniej tłuszczu, są najzdrowsze i przy tym najsmaczniejsze. Wbrew pozorom smażenie nie sprzyja doznaniom smakowym ... zrezygnować z typowo polskiej tradycji ...

7 miesięcy temu

Zapiekanka z łososiem

... Zapiekanka z łososiem to doskonałe danie na romantyczny wieczór. Potrawa jest pyszna, delikatna, aromatyczna, oryginalna. Warto też pamiętać, że łosoś jest bardzo zdrowy i na pewno lepiej nakarmić ukochanego rybą niż pizzą. Przekonaj się jakie ...

dawno temu

Pieczony łosoś teriyaki

... … Zawiera sos sojowy, słodkie wino ryżowe mirin oraz cukier lub miód. Łosoś zamarynowany w takim sosie jest bardzo delikatny i smakuje nawet dzieciom. Jeśli dodasz do tego delikatnie uprażone ziarno sezamu oraz liście świeżej kolendry, otrzymasz ...

dawno temu

Łosoś ze szpinakiem

... wyczarować zachwycające potrawy ze składników, z których i my korzystamy na co dzień. Cała umiejętność gotowania sprowadza się zatem nie tylko do wiedzy na temat sposobów przygotowywania danych ... do eksperymentowania i tworzenia ciekawych ...

dawno temu

Smażony łosoś z fasolką szparagową

... Łosoś z fasolką szparagową – to przepis dla ciebie, jeśli masz ochotę przyrządzić coś naprawdę wyjątkowego. Pozwól sobie na odrobinę luksusu, jedz zdrowe i pięknie podane potrawy. Pamiętaj ... , oprósz sola i włóż do lodówki na 15 minut. Krok 3 ...

dawno temu

Kluski na parze

... Dieta rocznych dzieci to nie tylko mleczko i kaszki. Możesz podawać maluszkowi już większość produktów. Dziś przepis na lekki i pożywny posiłek - kopytka na parze. Jak je przyrządzić? Przepis poniżej. ... go i rozgnieć. Dodaj łyżkę twarogu, ...

dawno temu

Pomysł na dietetycznego łososia

... w noworocznym jadłospisie jest łosoś. Jest on lekkostrawny i niskokaloryczny, a do tego sycący. Z czym najlepiej przyrządzić łososia? ... w noworocznym jadłospisie jest łosoś. Jest on lekkostrawny i niskokaloryczny, a do tego sycący. Z czym ...

dawno temu

Gotowanie na parze - dlaczego warto kupić parowar?

... , ale nie oszukujmy się, urządzenie ma także wady. Kto nie powinien z niego korzystać, komu gotowanie na parze nie przypadnie do gustu? ... , ale nie oszukujmy się, urządzenie ma także wady. Kto nie powinien z niego korzystać, komu gotowanie na ...

dawno temu

Gotowanie na parze

... 68674 Produkty gotowane na parze zachowują posiadane witaminy i składniki mineralne.Żywność nie jest zanurzana w wodzie, więc nie dochodzi do wypłukiwania składników odżywczych. Poza tym posiłki ... gotowane na parze nie wymagają używania ...

dawno temu

Na lato dobre na parze

... to dania z parownika. Mało roboty, zdrowo, pożywnie i szybko. Dzisiaj podsyłam tobie pomysł na łatwy obiad dla całej rodziny, nawet dla tych najmłodszych. Pstrąg na parze Oczyszczonego pstrąga dopraw ... na parze. Obiad w 30 minut jest już ...

dawno temu

Łosoś na dwa sposoby

...   Łosoś to bardzo wdzięczna ryba. Nie krzyczy, nie mówi „nie”, siedzi cały czas w jednym miejscu, nie narzeka... A jednak czasami nie wiemy, co z nią zrobić. Najwięcej przepisów na tą wspaniałą rybę ... pochodzi, niestety, z nowomodnej „kuchni ...

dawno temu

Powiązane Tematy