Składniki:
Knedle:
1/2 kg mąki pszennej,
5 dag drożdży,
1 żółtko,
1 łyżeczka cukru,
szczypta soli,
niecała szklanka mleka.
Kapusta:
0,5 główki kapusty czerwonej,
kostka rosołowa warzywna,
3 jabłka,
0,5 szkl. wina czerwonego wytrawnego,
łyżka octu balsamicznego
Jak przyrządzić?
Knedle (wszystkie sładniki muszą być trzymane w cieple):zrobić zaczyn z drożdży i niewielkiej ilości ciepłego mleka i cukru, odstawić do wyrośnięcia. Makę wysypać na stolnicę, wlać zaczyn, dodać zółtko, sól i tyle mleka, by powstało lekkie ciasto (nie "zbite") jak plastelina, odstawić w miseczce i przykryte lnianą ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Formować duże kulki (by po podrośnięciu były wielkośći pączka), ułożyć na tacy i znowu odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte kulki kłaść na parę i trzymać pod przykryciem ok 7 min. Kapusta:kapustę poszatkować i włożyć na parę na 10-15 min (do miękkości).Przełożyć do garnka i zalać winem z rozkruszoną kostką warzywną, zetrzeć na grubej tarce obrane jabłka i dodać do kapusty,Dusić tak długo, aż odparuje zupełnie wino i sok z jabłek.Doprawić do smaku przyprawami i octem balsamicznym.
Uwagi:
Na talerzu ułożyć pokrojone w grube plastry knedle i przykryć je częściowo kapustą.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | wpkropkapl |