Knedle drożdżowe z modrą kapustą - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Knedle:
1/2 kg mąki pszennej,
5 dag drożdży,
1 żółtko,
1 łyżeczka cukru,
szczypta soli,
niecała szklanka mleka.

Kapusta:
0,5 główki kapusty czerwonej,
kostka rosołowa warzywna,
3 jabłka,
0,5 szkl. wina czerwonego wytrawnego,
łyżka octu balsamicznego

Jak przyrządzić?

Knedle (wszystkie sładniki muszą być trzymane w cieple):zrobić zaczyn z drożdży i niewielkiej ilości ciepłego mleka i cukru, odstawić do wyrośnięcia. Makę wysypać na stolnicę, wlać zaczyn, dodać zółtko, sól i tyle mleka, by powstało lekkie ciasto (nie "zbite") jak plastelina, odstawić w miseczce i przykryte lnianą ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Formować duże kulki (by po podrośnięciu były wielkośći pączka), ułożyć na tacy i znowu odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte kulki kłaść na parę i trzymać pod przykryciem ok 7 min. Kapusta:kapustę poszatkować i włożyć na parę na 10-15 min (do miękkości).Przełożyć do garnka i zalać winem z rozkruszoną kostką warzywną, zetrzeć na grubej tarce obrane jabłka i dodać do kapusty,Dusić tak długo, aż odparuje zupełnie wino i sok z jabłek.Doprawić do smaku przyprawami i octem balsamicznym.

Uwagi:

Na talerzu ułożyć pokrojone w grube plastry knedle i przykryć je częściowo kapustą.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Trudnośćśredni
Autorwpkropkapl

Knedle drożdżowe z modrą kapustą: Podobne przepisy

Knedle drożdżowe z modrą kapustą: wypróbuj również

Przepis na knedle ze śliwkami

... pomysł na letni obiad. Zobacz, jak w szybki i łatwy sposób przygotować możesz wyśmienite i pełne witamin knedle ze śliwkami. ... pomysł na letni obiad. Zobacz, jak w szybki i łatwy sposób przygotować możesz wyśmienite i pełne witamin knedle ze ...

dawno temu

Ciasto drożdżowe z kruszonką

... się na zakupy do pobliskiej cukierni, jednak znacznie lepiej jest przygotować ciasto drożdżowe samodzielnie. Dzięki poświęceniu czasu na domowe wypieki sprawisz, że twoi najbliżsi będą mieli to, co najlepsze ... . W jaki sposób zrobić ciasto ...

dawno temu

Kapusta kiszona

... zimą, a także jesienią. Jednym z produktów charakterystycznych dla tych pór roku jest bez wątpienia kiszona kapusta. Trudno wyobrazić sobie jej brak nie tylko na wigilijnym stole ... , lecz również w mniej uroczystych sytuacjach. Czy jest bowiem ...

dawno temu

Przepisy z kapusty pekińskiej

... Ten rodzaj kapusty pochodzi z północnych terenów Chin i Japonii. U nas wykorzystuje się go głównie do pożywnych sałatek serwowanych często jako dodatek do obiadu lub przekąskę serwowaną podczas ... letniego grillowania. Dziś kilka propozycji ...

dawno temu

Potrawy z kapusty

... Kapusta w tradycji kuchni polskiej obecna jest już od XIV wieku. Przez stulecia receptury na przygotowywanie z niej potraw były udoskonalane, dzięki czemu dziś możemy do woli się rozkoszować smakiem świątecznego kapuśniaka, surówki ze świeżej ...

dawno temu

Galuski, knedle, kluseczki – tradycja w zupie

... kilka dodatków obiadowych, które powoli odchodzą w zapomnienie. A szkoda. Ja do dziś pamiętam knedle z serem, które robiła dla mnie babcia... Ech, rozmarzyłem się. ... kilka dodatków obiadowych, które powoli odchodzą w zapomnienie. A szkoda. Ja ...

dawno temu

Przepis na bułeczki drożdżowe

... Już tak dawno ich nie jadłaś, prawda? Bułeczki drożdżowe, ach ten zapach dzieciństwa. Przygotuj je dzisiaj swoim dzieciom. Będą z jabłkami. Czy mogłabyś zrobić rodzinie lepszą niespodziankę? Pamiętasz jak wracałaś do domu, a mama witała cię ...

dawno temu

Kapusta dobra na wszystko

... Okazuje się, że nasza polska, tradycyjna kuchnia wcale nie jest taka zła. Szczególnie dla kobiet. Popularna u nas kiszona kapusta, która jeszcze nie jest przysmakiem na Zachodzie, redukuje ryzyko zachorowania na raka piersi. Ale nie tylko. Jakie ...

dawno temu

Surówka z kapusty kiszonej

... Kiszona kapusta okazuje się być idealnym dodatkiem do codziennego menu w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Wzmocnij swój organizm już dziś, przyrządzając smaczną surówkę z kapusty kiszonej. Przepis poniżej. ... ...

dawno temu

Właściwości kiszonej kapusty

... Choć szczyt jej popularności przypada na sezon jesienno-zimowy, warto po nią sięgać przez cały rok. Jak się okazuje, tradycyjna kuchnia polska, dzięki m.in. kapuście kiszonej wcale nie jest taka niezdrowa i tucząca. Co o kapuście warto wiedzieć? ...

dawno temu

Kapusta z grochem - wigilijna i wyjątkowa

... Kapusta z grochem to wigilijna potrawa, która w magiczny wieczór pojawi się na wielu polskich stołach. Każda kobieta ma na nią swój własny sposób, w każdym domu smakuje odrobinę inaczej, choć podstawa zawsze ta sama. Oto przepis, który pokochała ...

dawno temu

Kapusta z grzybami

... przepisy świąteczne, które odpowiadać będą naszym kulinarnym upodobaniom. Jednym z nich jest wyśmienita w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu kapusta z grzybami. Nigdy nie gościła na twoim wigilijnym stole? Nie czekaj i już teraz zobacz, jak ...

dawno temu

Zalety kapusty

... Warzywa to nierzadko sprawdzony środek leczniczy nie tylko na dolegliwości pokarmowe, ale także przypadłości skórne. Przykładem jest kapusta zielona, której liście, lekko rozbite tłuczkiem świetnie ... sprawdzają się jako kompres na ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje ...

dawno temu

Racuchy drożdżowe

... są prawidłowe, jednak niewystarczająco wyczerpujące. Zaczyn drożdżowy używany przy wypieku chleba i ciast to nie jedyne zastosowanie tych niezwykłych grzybów w gastronomii. Otóż ważną rolę odrywają one ... w winiarstwie, piwowarstwie i ...

dawno temu

Surówka z kapusty - kolorowo i świątecznie

... Kolorowa surówka z kapusty to świetny dodatek do obiadu w pierwszy dzień świąt. Nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także doskonale się prezentuje, co w tym wyjątkowym czasie jest bardzo ważne. Naprawdę warto jej spróbować. Sama się przekonaj. ...

dawno temu

Chodzenie bez STANIKA - zły gust czy atut?

... Na temat rozmawiają Joanna Majstrak, Magda Modra oraz dr Beata Dethloff. ... Na temat rozmawiają aktorka Joanna Majstrak, modelka Magda Modra oraz specjalistka medycyny estetycznej dr Beata Dethloff. Okazuje się, że w niektórych przypadkach ...

dawno temu

Surówka z kapusty włoskiej i innych witamin

... Zawsze, a zwłaszcza w zimie, powinnyśmy dbać o dostarczanie organizmowi jak największej ilości witamin. Najdoskonalszym ich źródłem są oczywiście warzywa. Dlatego surówka z kapusty włoskiej jest idealnym dodatkiem do obiadu. Na dworze śnieg i ...

dawno temu

Krokiety z kapustą i grzybami

... Krokiety z kapustą i grzybami umm... to chyba mówi samo za siebie i już nic nie trzeba dodawać. A jednak kilka słów paść musi. Danie jest po prostu pyszne. Podane w towarzystwie czerwonego barszczu ... białej kapusty2 jajka2/3 szklanki mąkipół ...

dawno temu

Zupa z kapusty włoskiej

... Masz już dość pomidorowej i ogórkowej? Chcesz stworzyć coś nowego? Przepis na zupę z kapusty włoskiej jest więc właśnie dla ciebie. Jeśli jeszcze nie wiesz jak smakuje gruszka z pieprzem cayenne, pora to zmienić. Zaskocz wszystkich nowym ...

dawno temu

Powiązane Tematy