Składniki:
35 dag kurek,
1 młoda cukinia,
1 duża papryka kolorowa (zółta lub czerwona),
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia,
oliwa do marynaty - 3 łyżki,
15 dag małych cebulek,
15 dag ogórkow korniszonów
Jak przyrządzić?
Grzybki, cukinię, ogórki i paprykę pokroić na grube kawałki, a cebulkę na połówki. Przed pieczeniem składniki zamarynować w oliwie z przyprawami (przez pół godziny)- po prostu skropić niewielką ilością oliwy z przyprawami.Na patyczki szaszłykowe nadziewać (na przemian) po kawałku papryki, cukinii, grzybów, ogórków, połówek cebulki, można posypać przyprawami - jeśli ktoś lubi intensywniej przyprawione.Ułożyć na ruszcie i upiec z obu stron (piec ok. 15-20 minut).Podawać z zielonymi surówkami.
Potrzebne przybory:
Wystarczą podstawowe akcesoria grillowe.
Jak podawać?
Polecam danie do spożycia pod chmurką - z przyjaciółmi przy grillu w ogrodzie.
Uwagi:
Można użyć innych grzybów - w zależności od ich dostępności lub upodoban smakowych.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | maribusz |