Składniki:
2 szklanki chłodnego mleka,
3 białka jajek,
4-5 łyżkek miodu,
1,5 łyżki oleju,
3 i 3/4 szklanki otrębów owsianych,
pół szklanki posiekanych orzechów (niekoniecznie),
pół szklanki rodzynek (niekoniecznie),
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
ewentualnie: duże jabłko
Jak przyrządzić?
Mleko, białka, miód, olej zmiksować. Wymieszać z otrębami, rodzynkami, orzechami, proszkiem do pieczenia, pokrojonym w kostkę jabłkiem - można i bez jabłka. Wlać do wysmarowanych margaryną i wysypanych bułką tartą keksówek i piec ok. 45 min w temp. ok. 180 stopni. Placuszek można jeść zaraz po ostygnięciu, ale jak go robię. to jeden zjadamy, a drugi leży nawet całą noc w piekarniku i na drugi dzień jest cudownie mokry i pyszniutki! Polecam i życzę smacznego!
Jak podawać?
Na deser, do mleka, kawki lub herbatki.
Uwagi:
Placuszek jest świetny, gdy na diecie nie możemy wytrzymać bez jakiejś słodkości. Doskonały dla każdego, bo smaczny i zdrowy!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Gapa |