Składniki:
ryba sola, młode ziemniaki, koperek, przyprawa do ryb, oliwa, sałata, pomidory, zielone ogórki, jogurt naturalny, sól, cukier, ocet winny
Jak przyrządzić?
Rybę posypać przyprawą do ryb, ziemniaki małe młode obrać, następnie gotować na parze. Przygotować sałatkę: pokroić pomidory, ogórki, dodać odrobinę cukru, soli, wymieszać, dodać jogurt naturalny. Rybę i ziemniaki po ugotowaniu wyjąć na talerz, posypać pokrojonym koperkiem, rybę położyć na listku sałaty, a na wierzchu ryby kawałek pomidora, podawać z białym winem, na koniec podać ser owczy i owoce.
Potrzebne przybory:
parowar, nóż, talerz, deska drewniana, łyżka drewniana, miska drewniana, kieliszek do białego wina, podkładka z kory
Jak podawać?
Na talerzu płaskim, obok sztućce, kieliszek do białego wina, sałatka w drewnianej misce na podkładce korkowej i drewniana deska z serem, owoce w drewnianej misce.
Uwagi:
Można podać polski ser owczy na drewnianej desce, owoce zależnie od sezonu w drewnianej misce, jako podkład pod ryby podać liść sałaty karbowanej. Podawać na talerzu postawionym na podkładce korkowej.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | anna |