Składniki:
50 dag ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez prasę, 2 jaja, 15 dag mąki szymanowskiej, 5 łyżek otrąb owsianych, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, sól, 20 dag posiekanych orzechów włoskich (1 łyżkę orzechów zostawić do dekoracji), 10 dag ugotowanych suszonych prawdziwków (3 grzyby zostawić do dekoracji), 3 ząbki czosnku, 1 cebula dymka, 6 suszonych śliwek węgierek, 5 ziaren jałowca, 250 ml słodkiej śmietanki 18%, 1 łyżka masła, bulion w płynie pieczeniowy.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki, jaja, orzechy, otręby i mąkę wymieszać szybko na jednolitą masę. Posolić, popieprzyć i dodać tymianek. Formować kopytka i gotować w osolonym wrzątku 2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Ugotowane grzyby i śliwki pokroić w cienkie paski. Ziarna jałowca rozgnieść nożem. W rondlu przesmażyć cebulę i czosnek, dodać grzyby i jeszcze chwilę przesmażyć. Dodać 1 łyżkę bulionu pieczeniowego, śmietankę i gotować ok. 4 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Grzyby do dekoracji obtoczyć w mące, jajku i w posiekanych orzechach. Usmażyć na złoty kolor. Kopytka polać sosem, udekorować grzybami i posypać kiełkami rzodkiewki.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Autor | Magdalena |