Warzywa dla dzieci - rzodkiewka
PATRYCJA • dawno temuPo dwunastym miesiącu do diety dziecka możesz wprowadzićrzodkiewkę. Istnieje wiele odmian rzodkiewki, przy czym niektóre mogą okazać się zbyt ostre dla małego dziecka. Dlatego kupując warzywo celuj w jak najłagodniejsze gatunki. Co czyni rzodkiewkę atrakcyjnym elementem jadłospisu?
Rzodkiewka — witaminy
Oryginalny kształt i konsystencja rzodkiewki zachęcają do chrupania warzywa na surowo. Warto wiedzieć, że cenne składniki odżywcze znajdują się nie tylko w główce, ale także w liściach i łodydze. Rzodkiewka jest cennym źródłem witamin z grupy B, witaminy C i A. Poza tym zawiera sód, wapń, siarkę, żelazo, magnez czy fosfor.
Rzodkiewka a zdrowie
Rzodkiewka jest produktem niskokalorycznym, ale sycącym. Dlatego warto dodawać ją do sałatek, kanapek, twarożków, do zup i innych potraw serwowanych dzieciom z nadwagą. Duża ilość siarki w rzodkiewce wzmacnia włosy. Z kolei składniki mineralne takie jak żelazo, miedź i mangan korzystnie wpływają na procesy krwiotwórcze, a co za tym idzie przydają się w leczeniu niedokrwistości (anemii).
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze