Tarta serowo-orzechowa - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

CiASTO:
- 30 dag maki,
- 20 dag masla/margaryny,
- 0,3 szklanki bardzo zimnej wody,
- szczypta soli.

NADZIENIE:
- 3 lodygi selera naciwego,
- 30 dag mieszanki utartych serow: mozzarella, ementaler, rokpol itp.,
- 0,5 szklanki mleka,
- jajko,
- 0,5 szklanki utartych orzechow wloskich,
- mielony pieprz,
- lyzka oliwy/oleju.

Jak przyrządzić?

Dosc twarde maslo energicznie siekac z maka, az powstanie b. gruba kruszonka. Dodac sól i skrapiając wodą, szybko zagnieść ciasto, uformować kule, owinąć folią i do lodówy na 1 godz. Wylepic ciastem formę do pieczenia, gęsto ponakłuwać widelcem i do piekarnika o temp. 200 stopni. Piec, az placek sie zrumieni. Oczyszczone z włókien lodygi selera pokroic na plasterki, dusic na oliwie, z odrobiną wody. Jajko roztrzepać z mlekiem i wymieszać z utertymi serami,selerem i orzechami. Na podpieczonym spodzie ułożyć nadzienie. Zapiekać aż ser sie roztopi (15 min). Doskonała na ciepło i na zimno. SMACZNEGO!!!

Uwagi:

DANIE TRUDNE, ALE SMACZNE, WARTO SPROBOWAĆ.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćwymagający
AutorMARCIK

Tarta serowo-orzechowa: Podobne przepisy

Tarta serowo-orzechowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy