Sk艂adniki:
CiASTO:
- 30 dag maki,
- 20 dag masla/margaryny,
- 0,3 szklanki bardzo zimnej wody,
- szczypta soli.
NADZIENIE:
- 3 lodygi selera naciwego,
- 30 dag mieszanki utartych serow: mozzarella, ementaler, rokpol itp.,
- 0,5 szklanki mleka,
- jajko,
- 0,5 szklanki utartych orzechow wloskich,
- mielony pieprz,
- lyzka oliwy/oleju.
Jak przyrz膮dzi膰?
Dosc twarde maslo energicznie siekac z maka, az powstanie b. gruba kruszonka. Dodac s贸l i skrapiaj膮c wod膮, szybko zagnie艣膰 ciasto, uformowa膰 kule, owin膮膰 foli膮 i do lod贸wy na 1 godz. Wylepic ciastem form臋 do pieczenia, g臋sto ponak艂uwa膰 widelcem i do piekarnika o temp. 200 stopni. Piec, az placek sie zrumieni. Oczyszczone z w艂贸kien lodygi selera pokroic na plasterki, dusic na oliwie, z odrobin膮 wody. Jajko roztrzepa膰 z mlekiem i wymiesza膰 z utertymi serami,selerem i orzechami. Na podpieczonym spodzie u艂o偶y膰 nadzienie. Zapieka膰 a偶 ser sie roztopi (15 min). Doskona艂a na ciep艂o i na zimno. SMACZNEGO!!!
Uwagi:
DANIE TRUDNE, ALE SMACZNE, WARTO SPROBOWA膯.
Kategoria dania | Dania wegetaria艅skie |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudno艣膰 | wymagaj膮cy |
Autor | MARCIK |