Składniki:
- 800 g muli,
- 250 ml śmietany,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- 100 gr tartego parmezanu,
- 1 cytryna,
- 2 żółtka,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Mule ugotować (7-10 min), przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać beszamelem. Wykonanie beszamelu: z mąki i masła zrobić jasną zasmażke, wlać śmietane, mieszać i gotować, aż sos zgęstnieje, zdjąć z ognia, wsypać połowę parmezanu, wbić żółtka, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zapiekać 10 minut. Po wyjęciu posypać pozostałym parmezanem.
Uwagi:
Mule są ugotowane, gdy muszle otworzą się całkowicie. Nieotwarte mule nie nadają się do jedzenia.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Oliwka |