Składniki:
- 8 twardych, średniej wielkości gruszek,
- 500g mąki,
- 250g masła,
- 2 jajka,
- 60g cukru pudru,
- 12g soli,
- 100g rodzynek,
- 2 łyżeczki rumu.
Jak przyrządzić?
Z mąki, masła, cukru i jajek wyrobić kruche ciasto (można dodać odrobinę wody, aby było ściślejsze) i odstawić na co najmniej 1 godzinę. W tym czasie obrać gruszki, pozostawić na nich ogonki, zaś od spodu zrobić niedużą dziurkę, przez którą wydrążyć ogryzek. W jego miejsce nałożyć rodzynki namoczone w rumie, a otwór zatkać kawałkiem masła.
Ciasto rozwałkować na grubość około 3mm. Powinno mieć kształt prostokąta, by można było z niego wykroić kwadraty (ok. 12x12cm). Na środku kwadratu postawić gruszkę (ogonkiem do góry), a rogi ciasta zebrać u góry i zlepić ze sobą, aby ciasto dokładnie obtaczało owoc. Całość posmarować jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 250 st.C piekarnika, a po kwadransie zmniejszyć temperaturę do 200 st. i piec jeszcze pół godziny.
Jak podawać?
Podawać ciepłe, z bitą śmietaną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Autor | bromba |