Składniki:
- 500g gęsiej wątróbki,
- 200g świeżych grzybów ew. pieczarek,
- 3 łyżeczki smalcu,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 mała cebula,
- 100 ml śmietanki słodkiej,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- mąka, pietruszka, pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Przed rozpoczęciem przyrządzania tego dania wątróbkę można namoczyć w mleku przez około 30-60 minut. Po obtarciu jej papierowymi ręcznikami wykroić żyły i pokroić mięso na niewielkie kawałki. Cebulę obrać i posiekać, a grzyby pokroić w paski. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim cebulę aż do przyrumienienia. Dodać czosnek, grzyby i posiekaną natkę pietruszki. Odczekać, aż część tłuszczu odparuje i na pozostałą część nakładać obtoczoną w mące wątróbkę. Gdy nabierze brązowawego odcienia, wmieszać śmietanę i podlać białym winem. Przez co najmniej 10 minut dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Doprawić solą tuż przed podaniem na stół. Podawać np. z ryżem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Autor | bromba |