Składniki:
- 25 podłużnych biszkoptów,
- pół szklanki białego wina (lub wódka rozcieńczona z wodą),
- 4 łyżki dżemu porzeczkowego,
- 1/2 szklanki mleka,
- budyń waniliowy,
- 5 łyżek cukru,
- kostka masła,
- czekoladowe herbatniki do ozdoby.
Jak przyrządzić?
Paczkę budyniu ugotować z 1/2 szklanki mleka (do budyniu dodać cukier tyle ile na opakowaniu jest napisane). Wystudzić budyń.
Masło utrzeć z 5 łyżkami cukru i powoli dodawać wystudzony budyń - ucierać.
Biszkopty ułożyć na tortownicy, nasączyć winem (lub wódką rozcieńczoną z wodą). Dżem podgrzać i posmarować nim biszkopty. Nałożyć na górę część kremu, potem drugą warst biszkoptów, znowu nasączyć wqinem i posmarować dżemem i nałożyć krem. Potem znów biszkopty, wino i krem. Do lodówki na min. 2 godz. Jak stwardnieje to zdjąć obręcz tortownicy. Boki tortu można udekorować płatkami migdałowymi. Na górę pokruszone czekoladowe herbatniki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Alicja |