Składniki:
- 3 jaja,
- 175g cukru,
- 3 łużki rumu,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 1 szczypta soli,
- 200g mąki,
- 150g miękkiego masła,
- 3 żółtka,
- 3 łyżki kakao,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 50g obranych migdałów,
- 100g polewy czekoladowej,
- 1 orzech laskowy,
- 2 białe płaskie cukierki,
- 2 niebieskie płaskie cukierki.
Jak przyrządzić?
1. Ubić sztywną pianę z 3 białek i 100g cukru. Utrzeć 3 żółtka, 75g cukru, rum, cukier waniliowy i sól na gładką masę. stopniowo dodawać pianę z białek i przesianą mąkę cały czas mieszając.
2. Ciasto piec w formie wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia.Przeciąć na poziome plastry.
3. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać szczyptę soli i kakao. Biszkoptowe warstwy posmarować kremem i złożyć je razem formując kształt jeżyka.
4. Gotową czekoladową polewę roztopić w naczyniu włożonym do garnka z gorącą wodą. W jeżyka powytykać połówki migdałów i oblać czekoladową polewą. Nosek jeżyka wykonujemy z orzecha laskowego, a oczy używamu 2 białe i 2 niebieskie płaskie cukierki, które wciskamy do jeszcze wilgotnej polewy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | jedna |
Kaloryczność | 530 kcal / porcja |
Autor | Monika |