Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki cukru,v
- 4 jajka,
- tłuszcz do wysmarowania blachy,
- i bułka tarta do jej posypania,
- jabłka lub inne owoce.
Jak przyrządzić?
Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Obieramy jabłka...kroimy je na cząstki prosto na blachę.Posypujemy lekko cukrem.Dzielimy cukier na połowę. Żółtka oddzielamy od białek. W pierwszej misce ubijamy białka na sztywną pianę... na koniec dodajemy cukier.W drugiej misce ubijamy żółtka z cukrem...do momentu, aż będą białe.Ubite białka łączymy z żółtkami (bardzo delikatnie mieszamy). Wsypujemy mąki i proszek do pieczenia. Bardzo delikatnie i powoli mieszamy.Zalewamy jabłka. Pieczemy ok. 45 minut.
Jak podawać?
Można posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Autor | Niobe |