Indyk a'la Krzys

Przepis kulinarny

Składniki:

- jedna śmietanka 18% (moze byc chudsza),
- kieliszek białego wina (martini, ewenualnie wg uznania),
- 1 pierś indyka (okolo 1 kg),
- miód - 4-5 łyżek,
- przyprawy - troszke korzennych, pieprz cayenne, sol,
- 2 srednie pory.

Jak przyrządzić?

Przepis jest prosty-piers dzielimy wg uznania, najlepiej w plastry okolo 1cm lub paski,przyprawiamy nacierając przyprawami,miodem i winem,odstawiamy na minimum 8godzinpo tym czasie kroimy por w plasterki,mieszamy ze smietanka i w takiej masie dusimy wczesniej przygotowanego indyka (mozna na patelni , jednak lepiej w zaroodpornym naczyniu w piekarniku na wolnym ogniu).Indyk ma delikatne mięso wiec wystarczy okolo 15 minut.(w piekarniku 5 minut dluzej).

Potrzebne przybory:

Zaroodporne naczynie, ewentualnie patelnia.

Jak podawać?

Mozna klasycznie z ziemniaczkami lub z salatka.

Uwagi:

Potrawa pyszna, latwa do przygotowania,mieso delikatne, ogolem pycha.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Trudnośćśredni
Porcje6 porcji
Kalorycznośćśrednio dużo
Autorangel

Indyk a'la Krzys: Podobne przepisy

Indyk a'la Krzys: wypróbuj również

Powiązane Tematy