Składniki:
- jedna śmietanka 18% (moze byc chudsza),
- kieliszek białego wina (martini, ewenualnie wg uznania),
- 1 pierś indyka (okolo 1 kg),
- miód - 4-5 łyżek,
- przyprawy - troszke korzennych, pieprz cayenne, sol,
- 2 srednie pory.
Jak przyrządzić?
Przepis jest prosty-piers dzielimy wg uznania, najlepiej w plastry okolo 1cm lub paski,przyprawiamy nacierając przyprawami,miodem i winem,odstawiamy na minimum 8godzinpo tym czasie kroimy por w plasterki,mieszamy ze smietanka i w takiej masie dusimy wczesniej przygotowanego indyka (mozna na patelni , jednak lepiej w zaroodpornym naczyniu w piekarniku na wolnym ogniu).Indyk ma delikatne mięso wiec wystarczy okolo 15 minut.(w piekarniku 5 minut dluzej).
Potrzebne przybory:
Zaroodporne naczynie, ewentualnie patelnia.
Jak podawać?
Mozna klasycznie z ziemniaczkami lub z salatka.
Uwagi:
Potrawa pyszna, latwa do przygotowania,mieso delikatne, ogolem pycha.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 6 porcji |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | angel |