Składniki:
Kruche ciasto:
- 250g mąki,
- 120g masła,
- 100g cukru pudru,
- 3 żółtka,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- konfitura z czarnej porzeczki lub jakaś inna,
- 200g wiórków kokosowych,
- 3 białka,
- 175-200g cukru,
- sok z cytryny.
Jak przyrządzić?
Szybko zagnieść kruche ciasto z podanych składników.
Schłodzić ok.30 min.
Wykleić cieniutko blachę. Piec w 200 st C ok. 10 min.
Wyjąć posmarować czarną porzeczką, włożyć do piekarnika na 5 min.
W tym czasie ubić na sztywno białka z cukrem i sokiem z cytryny, następnie wymieszać z wiórkami.
Wyłożyć wiórki na kruchy spód.
Piec 20-25 min. w 120-100 st. C.
Uwagi:
Zaraz po upieczeniu pokroić na kawałki.Zamiast wiórków można dodać 200g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | jualb |