Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 4 jajka,
- proszek do pieczenia,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka oranżady,
- 2 kisiele wiśniowe,
- 2 kisiele cytrynowe lub brzoskwiniowe (bez cukru).
Krem:2 szklanki mleka1 szklanka cukru pudru1 cukier waniliowy1 budyń waniliowy lub śmietankowy3 łyżki mąki pszennej2 łyżki kakao1 olejek rumowy1 margaryna "Palma"Polewa czekoladowa:4 łyżki cukru8 dag margaryny1 łyżka kakao1 łyżka mleka
Jak przyrządzić?
Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodawać po jednym żółtku i ubijać nadal. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać olej i oranżadę. Wszystko wymieszać i podzielić na dwie części. Do jednej dodać kisiele wiśniowe a do drugiej cytrynowe lub brzoskwiniowe. Prostokątną blachę posmarować margaryną i posypać bułka tartą. Na blachę wylać jedno ciasto, upiec je (około 15-20 minut w temperaturze około 200 stopni) i wyłożyć gorące na stolnice lub pergamin. Tak samo upiec drugie ciasto i zostawić je w blasze, aż wystygnie.1 szklanke mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier waniliowy i zagotowujemy. W drugiej szklance mleka rozprowadzamy budyń wraz z mąką i wlewamy to do gotującego się mleka.Tak ugotowany budyń musimy wystudzić. Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy olejek rumowy i po łyżce zimnego budyniu. Wszystko to ucieramy na gładką masę. Następnie masę wykładamy na ciasto znajdujące się w blaszce i przykrywamy drugim ciastem.
Przygotowujemy polewę czkoladową tzn. margarynę wkładamy do rondelka, gdy sie roztopi dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ciasto smarujemy ciepła polewą. Wierzch ciasta można posypać wiórkami kokosowymi, płatkami migdałków lub kolorowymi cukierkami.
Uwagi:
Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej i na noc zostawić je w lodówce. Wtedy jest mięciutkie i bardzo smaczne...
Kroi się świetnie i wygląda extra, a smakuje... pycha! SMACZNEGO!!!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Sissi |