Składniki:
Na biszkopt:
- 5 jajek,
- 5 łyżek cukru,
- 4 czubate łyżki mąki tortowej,
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
Na masę cytrynową:
- skórka starta z 4 cytryn i sok wyciśnięty z 3 cytryn,
- 2 szklanki wody,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 kostka margaryny,
- pół szklanki wody rozrobione z 4 czubatymi łyżkami mąki ziemniaczanej.
Na lukier:
- sok z 1 cytryny,
- cukier puder.
Jak przyrządzić?
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem na sztywną puszystą pianę. Dodawać po 1 żółtku i jeszcze ucierać. Wsypywać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i dokładnie ale delikatnie wymieszać.
Dno blachy (ok. 24x36 cm) wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką (tylko dno!) Wylać ciasto na blache i piec ok. 30 min w temp. 200 stopni C. lekko przestudzone ciasto dlikatnie wyjąć z blaszki, przekroić poziomo na pół, spód włożyć z powrotem do blaszki.
Masa:
Zagotować wodę i cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodać sok i skórkę z cytryny,a następnie margarynę. gotujący płyn zdjąć z ognia, wlać szybko mąkę rozrobioną z wodą, energicznie mieszać zeby nie było grudek, zagotować i gorące wylać na jedną część biszkoptu, nakryć drugą częścią, docisnąć dokładnie. Wystudzić.
Lukier:
Sok cytrynowy ucierać z cukrem pudrem, dodając tyle cukru aby lukier miał dobrą konsystencję ( nie może byc za rzadki). Wylać lukier na ostudzone ciasto, rozsmarować, pozostawić do zastygnięcia.
SMACZNEGO :-)
Potrzebne przybory:
Mikser, blaszka do ciast ok. 25x36 cm.
Jak podawać?
Doskonały dodatek do kawki o każdej porze dnia :)
Uwagi:
Ciasto jest naprawdę bardzo proste i smaczne, nie jest za słodkie tylko lekko kwaskowe.
Pycha!!!
Jesli nie mamy zbyt wiele czasu można użyć gotowych spodów biszkoptowych :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 30 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Dyzia |