Składniki:
- 50 dag mąki pszennej,
- 50 dag zmielonego twarogu,
- 1/2szklanki cukru,
- 2-3 jajka,
- 1-2 łyżki śmietany,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka octu,
- olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Z wszystkich składników oprócz oleju zagnieść ciasto. Wałkować je na grubość ok. 1 cm, wykrawać szklanką krążki i w tym krążku zrobić jeszcze kieliszkiem jedną mniejszą dziurkę, smażyć je na rozgrzanym oleju po obydwu stronach na złoty kolor. Wyjąć z tłuszczu i jak ociekną posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | terenia |