Składniki:
- 2 szkl. mąki,
- 4 żółtka,
- 1 masło lub ewentualnie margaryna,
- 1 m.ł. proszku do pieczenia,
- 4 białka,
- 1 szkl. cukru,
- ok. 1 szkl. marmolady lub powideł.
Jak przyrządzić?
Mąkę i proszek posiekać z masłem, dodać żółtka i zagnieść. Podzielić na pół, a nst. jedną z połówek znowu na pół i do lodówki na ok. godzinę. Największą częścią ciasta wyłożyć blachę (posmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką) na grubość ok. 1/2 cm., to posmarować marmoladą. Na to zetrzeć na tarce jedną z ćwiartek ciasta i wyłożyć białko ubite z cukrem. Na koniec zetrzeć ostatnią część ciasta i do pieca! Piec ok. 50-60 min. w 165 st.
Uwagi:
Jest takie dobre, że ja to ciasto robię na dużej blasze (takiej pieczeniowej) z dwóch porcji...
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | średnia blacha |
Autor | socha |