Składniki:
- ziemniaki średniej wielkości 5,6 szt,
- cebula duża 1 szt,
- 300 g boczku,
- majonez,
- 1-2 ząbki czosnku,
- musztarda,
- szczypior,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki myjemy bardzo dokładnie (ja szoruję szczoteczką), nie obieramy! Kroimy na 6-8 części w zależności od wielkości ziemniaków. Gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie kroimy w drobną kostkę boczek i podsmażamy go na patelni, do boczku dodajemy posiekaną w kostke cebulę. Smażymy razem aż uzyskamy dobrze wysmazona zasmażkę. Cebula musi sie bardzo dobrze zarumienić. Tłuszcz wytopiony z boczku odlewamy. Przygotowujwmy sos z majonezu (około pół słoiczka) i jednej łyżeczki musztardy, soku z połówki cytryny, wycisniętego czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Uzyskany sos mieszmy z wysmazoną cebulą z boczkiem i ziemniakami (lekko wystudzonymi). Posypujemy sałatkę posiekanym szczypiorem i lekko mieszamy. I Już :-)
Uwagi:
Zasmażka musi być naprawdę bardzo dobrze wysmażona.
Jak podamy od razu z jeszcze ciepłymi ziemniakami jest równie pyszna jak na zimno.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | wiera |