Składniki:
Ciasto:
- 6 jaj,
- 1 szkl. cukru,
- 1 szkl. mąki,
- 4 łyżki oleju,
- 1 budyń śmietankowy (bez cukru),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- mały cukier waniliowy.
Krem:
- 3 szkl. mleka,
- 1 kostka margaryny,
- 3/4 szkl. cukru,
- 1 szkl. mąki pszennej,
- aromat śmietankowy.
Masa kokosowa:
- 20 dag wiórek,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki cukru,
- olejek śmietankowy (aromat, tak dla finezji).
Jak przyrządzić?
Ciasto: oddzielić białka od żółtek, następnie ubić pianę z białek, dodać cukier, potem żółtka, olej i przesianą mąkę wraz zbudyniem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Wylać ciasto do tortownicy(średniej) uprzednio wysmarowanej tłuszczem, piec ok. 1/2 godz., do złocistego kolorku.
Krem:
1,5 szkl mleka zagotować z cukrem, w reszcie mleka rozmieszać mąkę, wlać do zagotowanego mleka i energicznie mieszać, krótko podgotować, ostudzić, miękką margarynę utrzeć z olejkiem, porcjami dodawać budyń i ucierać.
Masa:
wszystkie składniki podsmażyć na patelni do lekkiego zrumienienia. Biszkopt przeciąć na dwa lub trzy krążki(w zależności w jakiej torotwnicy go piekliśmy i jak nam wyróśł)przełożyć kremem, na wierzch krem a na to masa kokosowa, którą trzeba dokładnie wklepać w krem.
Potrzebne przybory:
Miseczki, mikser, łyżki, tortownica, patelenka.
Jak podawać?
Schłodzoną.
Uwagi:
Ciasto można zmodyfikować, nasączając biszkopt herbatą z cukrem, lub sokiem z cytryny z cukrem, na każdą warstwę można kłąść masę kokosową, lub przed nałożeniem kremu można placki posmarowąć cytrynowymi powidłami.
Każda wersja jest zniewalająca!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | matrzo |