Składniki:
CIASTO:
- 60 dkg twarogu półtłustego,
- 50 dkg mąki,
- 1 jajko,
- 125 ml oleju,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól.
FARSZ:
- 50 dkg mięsa mielonego (obojętne jakiego),
- 25 dkg sera do krajania,
- cebula,
- 1 jajko,
- wegeta,
- 1 por do sosu.
Jak przyrządzić?
Ciasto wyrabiamy na jednolita mase, dzielimy na dwie czesci, jedną wiekszą, drugą mniejszą, smarujemy srednia tortownice, wieksza czesc ciasta walkujemy, wkladamy do wysmarowanej tortownicy tak, zeby ciasto wychodzilo za tortownice (cos podobnego jak tarta).
Farsz: mieso mielone mieszamy z jajkiem i drobno posiekana cebula. Mozna dodac czosnek.Ser kroimy w drobna kostke i mieszamy z miesem, przyprawiamy wegeta, a farsz dajemy do przygotowanej tortownicy.
Reszte ciasta ktore zostalo walkujemy i przykrywamy farsz. Wystajace ciasto z tortownicy przykrywany gorne ciasto.
Tak przygotowane ciasto smarujemy zoltkiem, wkladamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na 60 minut.
Gdy ciasto sie piecze, robimy sos porowy:
Por myjemy i drobno siekamy, do glebszego garnka wlewamy 1 lyzke oleju, lekko rozgrzewamy i dajemy posiekany por. Gdy sie por zrobi szklisty, zalewamy slodka smietana wymieszana z maka doprawiamy do smaku (jak kto lubi).
Jak podawać?
Ciasto kroimy jak babke, polewamy sosem porowym.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | zoja |