Składniki:
Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki,
- 2/3 szklanki cukru,
- 3 jajka,
- 2/3 szklanki gazowanego napoju pomarańczowego,
- 1/3 szklanki oliwy,
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 4 duże jabłka.
Na krem:
- 3 żółtka,
- szklanka cukru pudru,
- 2 serki homogenizowane,
- kostka margaryny,
- łyżka żelatyny.
Jak przyrządzić?
Z białek ubić sztywną pianę, utrwalić ją cukrem. Mieszając, kolejno dodawać do niej: żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, napój, oliwę i kakao. Jabłka obrać i pokroić. Na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę wylać gładkie ciasto, ułożyć na nim kawałki jabłek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C, piec około 45 min. Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, a następnie z dodawanymi stopniowo żółtkami, serkiem i na koniec – letnią żelatyną. Krem rozsmarować równą warstwą na wystudzonym cieście. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Jak podawać?
Ciasto tak naprawdę jest najlepsze na drugi dzień po przygotowaniu ;-)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Ethlinn |