Składniki:
2 podobnej wielkości golonki, sól peklowa, papryka słodka, cebula, może być przyprawa do mięsa wieprzowego i czosnek.
Jak przyrządzić?
Umyć i oczyścić golonki. Rozrobić solankę: do zimnej wody dodać tyle soli peklowej, żeby surowe jajko zaczęło po włożeniu podnosić się z dna, jeżeli golonki są duże to strzykawką z igłą koło kości naszprycować mięso, jak małe to nie trzeba. Zostawić w lodówce na ok 26-30 godzin. Wyjąć z solanki opłukać i posypać z wierzchu papryką słodką i przyprawą do mięsa wieprzowego, włożyć golonki do rękawa do pieczenia obłożyć plastrami cebuli, zawiązać, porobić dziurki w rękawie i piec ok 2 godz. ja wyjmuję wtedy gdy plastry cebuli zaczynają się przypalać.
Potrzebne przybory:
- wysoka miska lub garnek na solankę
- strzykawka i igła
- rękaw do pieczenia
Uwagi:
Robi się szybko, nie trzeba podlewać i pilnować, golonki z rękawa są rumiane, mięciutkie, tłuszcz się wytapia i zostaje klejąca skórka a w środku mięsko samo się rozpływa. Bardzo ładnie wygląda. Rękaw czyli piekarnik foliowy najlepszy jest taki w którym trzeba zrobić dziurki od góry, są takie ze specjalnym szwem ale one się nie sprawdzają. za pierwszym razem przesoliłam ale teraz jest ok
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | aga |