Składniki:
75 dkg mąki, 4 jajka + 1 żółtko, 1 kostka margaryny "KASIA", 10 dkg drożdży, szklanka mleka, szklanka cukru pudru, cukier waniliowy, ew. zapach, skórka pomarańczowa lub cytrynowa - wg gustu, bakalie, szczypta soli
Jak przyrządzić?
Przygotowć brytfannę - natłuścić i posypać bułką tartą. Rozpuścić margarynę. Mąkę przesiać do miski. Przygotować rozczyn - mleko posłodzić 1 łyżeczką cukru i dodać drożdże. Odstawić do wyrośnięcia. Przygotować spore naczynie - garnek, miskę - z zimną wodą. Kiedy rozczyn urośnie wlać go do mąki, dodać jajka i żółtko, rozpuszczoną margarynę i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie lśniące, gładkie i nie będzie kleiło się do rąk. Gotowe ciasto włożyć do naczynia z zimną wodą i poczekać aż wypłynie (max. 15 min.) W międzyczasie do miski w której wyrabiane było ciasto wsypać cukier, cukier waniliowy, bakalie i pozostałe dodatki. Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię - przełożyć je do miski, połączyć z cukrem i bakaliami i przełożyć do brytfanny. Jeśli pieczemy w piekarniku to można na 10 - 15 min. ustawić temp. ok. 50 stopni a potem zwiększyć ją do 175 stopni. Ciasto pieczemy ok 40 - 45 minut. Gotowe ciasto można dowolnie udekorować: cukrem pudrem, polewą, lukrem.
Uwagi:
Tak jak przy innych ciastach drożdżowych, użyte do wyrabiania składniki muszą mieć podobną temperaturę.To ciasto można rónież upiec w prodiżu ale wtedy nie zalecam używania "kominka" bo jeśli ciasto jest dobrze wyrobione to bardzo rośnie.Prodiż ma też tę wadę, że ciasto jest nierównomiernie nagrzewane - tzn. w miejscu szkiełka na górnej pokrywie bywa niedopieczone i może zrobić się zakalec.Ciasto w pierwszej fazie należy wyrobić bardzo starannie bo jeśli nie to - wierzcie - nie pomogą żadne modły nad naczyniem z zimną wodą - ciasto nie wypłynie i cała robota na nic.Jeszcze jedna uwaga - ja staram się używać francuskich , kostkowanych drożdży a naczynie z rozczynem stawiam na mące w misce, w której wyrabiam ciasto. Nieraz zdarzyło mi się, przy odrobinie zagapienia, że drożdże "uciekły z naczynia.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | ifka |