Składniki:
- 1/2 kostki margaryny,
- 3 łyżki dżemu (ja daję powidła z węgierek),
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki przyprawy korzennej do pierników,
- 3 czubate łyżki ciemnego kakao,
- 1 szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 2,5 płaskie łyżeczki sody
Jak przyrządzić?
Margarynę, cukier, dżem, przyprawę korzenną, kakao, mleko - wszystko to wrzucić razem do rondelka, podgrzewac na małym ogieńku mieszając rózgą i zagotować (troszkę zgęstnieje)po czym ostudzić. Następnie przelać masę do miski, dodać jajka, mąkę, sodę - zmiksować. Okrągłą formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą, wylac ciasto do formy i piec w temperaturze 200 stopni C około 45 minut. Ja piekę w prodiżu godzinę.
Uwagi:
Ciasto jest wyśmienite - bardzo ciemne - za sprawą sporej ilości kakao ma czekoladowy posmak, jest puszyste, wilgotne, długo zachowuje świeżość. A przy tym prościzna, że strach! Wierzch polewam roztopioną czekoladą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | bromba |