Sk艂adniki:
1/4 niewielkiej dyni (bez wnetrza), ok 3 jajka, kilka lyzek m膮ki, po 2 lyzeczki chilli, cukru i wegety, po lyzeczce pieprzu i soli, ew.koncentratu pomidorowego), olej do smazenia
Jak przyrz膮dzi膰?
Wygrzebujemy "srodek" dyni (te flaki z pestkami) i obieramy dynie. Trzemy na tarce na grubych oczkach. Do dyni dodajemy jajka, przyprawy oraz m膮k臋 (konsystencja masy powinna byc nadal lejaca, wiec ok 3-4 lyzki wystarcza). Lyzka nakladamy na rozgrzany tluszcz i lekko rozplaszczamy (ale tez nie za mocno).
Jak podawa膰?
Z twarozkiem lub smietana
Uwagi:
Placki powinny wychodzic dosc puszyste i "poduszkowe" jesli sa zbyt sflaczale i "klapciate", nalezy dodac troche wiecej m膮ki.
Kategoria dania | Dania wegetaria艅skie |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | koala |