Sałatki to dziedzina sztuki. Sztuki łączenia. Każda pani domu ma swoje ulubione zestawy składników, ale prawdziwym wyzwaniem jest znalezienie dobrego połączenia tych produktów, które akurat znalazły się w naszej lodówce. Sądząc po ilości i charakterze składników tej sałatki, możemy przypuszczać, że jej historia związana jest z nagłą potrzebą znalezienia wspólnego mianownika dla pozornie niezwiązanych ze sobą produktów. Efekt - nadspodziewanie dobry. Warto spróbować.
Składniki:
20 dag makaronu (najlepiej muszelki),
15 dag ostrego sera żółtego,
15 dag cienkich plasterków salami,
5 jajek przepiórczych lub jedno jajo kurze,
1/2 czerwonej papryki,
5 rzodkiewek,
koperek do dekoracji.
Sos:
3 łyżki oliwy,
2 łyżki czerwonego octu winnego,
½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
sól i pieprz,
szczypta cukru.
Jak przyrządzić?
Składniki sosu dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania sałatki.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem z opakowania, odcedzamy i jeszcze gorący mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem.
Paprykę oczyszczamy i na 5 minut wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika.
Wyjmujemy podpieczoną paprykę i kroimy w kostkę.
Ser kroimy na cienkie plasterki i wraz z papryką oraz plasterkami salami wkładamy do makaronu.
Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Jaja przepiórcze gotujemy na twardo.
Tuż przed podaniem sałatki, rzodkiewki i jajeczka kroimy na ćwiartki i ozdabiamy nimi sałatkę.
Całość posypujemy posiekanym koperkiem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |