Składniki:
Biszkopt:
- 8 jajek
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 cukry waniliowe
masa budyniowa:
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 budynie czekoladowe
- 1 kostka margaryny
masa czekoladowa z rodzynkami:
- 1 czekolada mleczna
- 1 czekolada gorzka
- 1/2 kostki masła
- 40dag rodzynek
- 1/4l wódeczki czystej
Jak przyrządzić?
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać resztę składników i upiec biszkopt.
Masa budyniowa:
Budyń ugotować w podanej ilości mleka, wystudzić. Utrzeć margarynę z cukrem, dodać wystudzony budyń ciągle ucierając.
Masa czekoladowa z rodzynkami:
Rodzynki zalać wódką i odstawić na 12 godzin,odcedzić. Masło ogrzać i rozpuścić w nim obie czekolady, dodać odcedzone rodzynki i połowę wódki.
Biszkopt przekroić na pół. Dolną część ciasta posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Wyłożyć połowę masy budyniowej i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch skropić pozostałą wódką i wyłożyć drugą część masy budyniowej. Na górę wyłożyć przestudzone rodzynki w czekoladzie.
Wstawić do lodówki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Kaloryczność | fiu fiu! |
Autor | Helena |