Składniki:
- 25 dag mąki- 2 żółtka i 2 jajka- 1 dag cukru- 2 dag masła- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżka rumu lub spirytusu
Jak przyrządzić?
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka, żółtka, szczyptę soli, rum lub spirytus - zarobić ciasto. Cienko wałkować i wykrawać po 3 okragłe placuszki proporcjonalnej wielkości (szklanka - literatka - kieliszek). Każdy krążek nacinać w pięciu miejscach na obwodzie, środek posmarowac białkiem i składać wg wielkości w środu mocno dociskając aby dobrze się zlepiły.Smażyć w głębokim tłuszczu wrzucając na tłuszcz każdą różę "do góry nogami". Jak zarumieni się - przewrócić. Po usmażeniu do środka każdej róży nałożyć trochę marmolady i suto obsypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Przyznam, że robienie róż jest dość pracochłonne ale warto poświecić troche czasu bo wyglądają przepięknie na półmisku (aż nie chce się ich jeść)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Ulik |