Składniki:
4 piersi z kurczaka,
2 puszki pomidorów,
1 serek topiony pieczarkowy,
1 słoik pieczarek marynowanych,
olej do smażenia,
papryka słodka,
papryka chili,
przyprawa grilowa,
majeranek,
czosnek granulowany,
vegeta
Jak przyrządzić?
Kurczaka myjemy i kroimy na kawałki. Zasypujemy przyprawą grilową i pozostawiamy na 2, 3 godziny, żeby przeszedł smakiem i zapachem. Następnie smażymy go na niedużej ilości tłuszczu. Kiedy nabierze koloru mięsa "usmażonego", dodajemy pomidory z puszki, przyprawy i dusimy na patelni, pod przykryciem, na niedużym ogniu. Po jakichś 10-15 minutach dodajemy pieczarki, pokrojone na spore kawałki. Mieszamy i dajemy daniu jeszcze jakieś 10 minut. Sos wraz z kurczakiem powinien zgęstnieć. Na koniec dodajemy kostkę serka topionego i mieszamy go, aż się rozpuści. Czekamy aż sos się zagotuje i voila, gotowe pyszne danie.
Jak podawać?
Z ryżem ugotowanym na sypko
Uwagi:
Nie podaję ilości przypraw, to pozostawiam według gustu.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Katharynka |